BiTCOiN
BTC

FAİZ ORANLARI

Faiz Oranları

Bir ülkede fiyat istikrarını sağlamakla mükellef olan en önemli kurum, “Bankaların Bankası” olarak bilinen Merkez Bankası’dır. Her ülke kendi ekonomik yapısında sağlıklı bir gelişme elde etmek ve fiyatlar genel düzeyindeki istikrarı korumak için merkez bankası kararlarına ihtiyaç duyar. Faiz oranlarını değiştirme yetkisi bunlardan belki de en önemlisidir. Merkez bankaları faiz oranlarını değiştirerek piyasadaki para arzını genişletir veya daraltabilir. Paranın arzı ne yönde değişirse değişsin mutlak surette değerine etki yapar. Ekonominin genel kuramı olan arz ve talep dengesine ilişkin terazi düzeninde dengenin yeniden oluşması için fiyatların hareket etmesi gerekmektedir.

Forex piyasa içerisinde işlem gören parite çiftleri, bir ülke parasının diğer ülke parasına olan oranı üzerinden ticaret yapmak olduğuna göre elbette bir taraftaki para biriminin değer değişimi grafiğin yönünü değiştirebilir. Faiz oranına yönelik değişimler, para birimleri üzerinde etkili olduğu kadar emtia, borsa endeksi ve hisse senetleri üzerinde de etkili olabileceği hususu göz ardı edilmemelidir.

Peki, faiz oranı değiştiğinde neler olur?

Merkez bankaları faiz oranını artırdığında yatırımcılar mevduata para yatırmak için diğer yatırım enstrümanlarından çekilip ülke paralarını talep etmeye başlar. Zira kendi ülke paralarıyla mevduata para yatırmak daha cazip hale gelir. Yatırım kaynakları arasındaki bu değişim birçok değişkeni etkilemekle beraber bizim ana konumuz olan paranın değeri ise teorik olarak talep arttığı için yükselecektir. Gerçek ve tüzel kişiler kar elde etmek için mevduat hesaplarına yöneldiğinden ellerindeki diğer kaynakları paraya çevirerek bankalara yatırmaya başlarlar. Doğal olarak talebi yükselen para biriminin değeri de bu itibarla kaçınılmaz şekilde yükselmeye başlar. Benzer şekilde faiz oranı düştüğünde de paranın değeri düşecektir. Ancak “faiz iner para birimi değer kaybeder / faiz artar para birimi değer kazanır” düşüncesi, sürecin sadece teorik kısmıdır. Çünkü piyasa dinamikleri beklentiye göre hareket eder ve bu sebeple de teorik kısım her zaman doğru çalışacak şeklinde bir kesinlik oluşmamalıdır.

FED, ECB, BoE gibi dünyanın en fazla takip edilen merkez bankaları iletişim politikasını verimli kullanır ve alacağı aksiyonlar için piyasaları hazırlar / yönlendirir. Bu konuya ilişkin en güzel aktarım, eski Fed Başkanı Bernanke’den gelmiştir. “Para politikasının yüzde 98’i iletişim, yüzde 2’si eylemden ibarettir.”

Örneğin ABD Merkez Bankası FED, herhangi bir toplantıda gerçekleştireceği faiz indirimini çoğu zaman haftalar öncesinden piyasanın bilmesine yönelik adımlar atar ve bu adımlar neticesinde tahminlerde faiz konusunda nasıl bir aksiyon alınmalıdır sonucu belirginleşir (CME FedWatch). Bu da ilgili karar alındığı zaman piyasaların bu karara şaşırmasını engeller.

Temel Analiz Nedir
Ekonomik Takvim Nedir
Faiz Oranları Nedir
Siyasi Gelişmelerin Etkisi
Merkez Bankaları Etkisi Nedir

xrp alma zamanı, ripple alınır mı, dilan polat kripto