Ethereum madenciliği hakkında
Ethereum madenciliği hakkında
Her bir blok işlemi için, madenciler bilgisayar gücünü matematik sorununu çözmeye harcar.
Daha açık olmak gerekirse, madenciler bloğun zaman kodlu ve yazılım versiyonlu büyük harf duyarlı rakam ve harflerden ve sabit uzunluktaki dizi olan eşsiz meta verisini alıyor. Bu diziye verilen isim ‘hash’, ve eğer madenci mevcut hedefle uyuşan bir hash bulursa, blok işlenmiş sayılır ve diğer düğümlerin onayı ve blockchaine işlemi eklemeleri için tüm ağa yayınlanır.
Hash — Herhangi bir boyut veriden oluşturulabilen, sabit uzunlukta eşsiz seçkisiz basamaklar dizisi.
Bitcoin hala en baskın ve değerli kripto para olsa da, bazı problemler ağı zehirliyor. Bu problemlerin biri de gittikçe merkezileşen Bitcoin madenciliği. Ağ ilk ortaya çıktığında, yeterince güçlü bir bilgisayar, hatta bir laptop ile bireysel madencilik mümkündü. Bugünlerde ise, ASIC madencilik operasyonlarının gelişimiyle, kar sağlayabilenler sadece devasa maden ekiplerine sahip firmalar. Bu operasyonlar çok fazla elektrik tüketiyor ve hem kurması, hem yürütmesi oldukça pahalı.
Ethereum’da ise işlem biraz daha farklı. Ethereum, madencilerini Ethash denen çalışma ispatı algoritmasıyla ödüllendiriyor, bu da merkezi olmayan bireysel madenciliğin önünü açarken ASIC madenciliği desteklemiyor. Yine de yeterince güçlü bir bilgisayar toplamak biraz masraflı olabilir ve elektrik faturanız da normalin üstünde olacaktır.
Bitcoin’in başarılı madencilik ödülü yaklaşık her dört yılda yarıya iniyor, bu da sınırlı toplam dolaşımdaki miktarla ilişkili. Şu anda, Bitcoin ağında başarıyla bir block işlemek 12.5 Bitcoin ödül veriyor. Ethash algoritmasına döre, Ethereum ağında başarılı madencilik 3 Ether, artı işlem ücretleri ve kod işlem ücretleri. Ama, ortalama olarak, Bitcoin bloğunu işlemek ve doğrulamak ortalama 10 dakika sürerken, Ethereum’un ortalama hedefi 12 saniye civarında olmak. Bunu mümkün kılansa Ethereum’un GHOST protokolü, hızlı doğrulamalara olanak sağlarken, daha fazla bloğun da sahipsiz kalmasına sebep oluyor. Yani, potansiyel olarak, bir Bitcoin bloğu işleyeceğiniz sürede birkaç Ethereum bloğu işleyebilirsiniz.
Bu yazı esnasında, 21 milyon Bitcoin’den 17 milyonu sirkülasyon halinde, Ethereum ağının beşinci yılında ise, 92 milyonluk toplam kaynağının sadece yarısı işlenmiş olacak.
İşlemlerin iki ağdaki ücretlendirmeleri de farklı. Ethereum’da, işlemlere ‘benzin’ adı veriliyor, temel olarak ağdaki tüm operasyonların gücü buradan geliyor. Benzin, depolama ihtiyacı, eylemin karmaşıklığı ve gereken bant genişliğine göre hesaplanıyor. Öte yandan, bitcoin işlemleri maksimum blok boyutuyla limitli, bu limit bir MB ve birbirleriyle eşit yarışıyorlar.
Son olarak, aradaki belki de en önemli fark Ethereum’un kendi tam Turing iç kodu olması, yani yeterli zaman ve işlem gücü oldukça, her şey hesaplanabilir. Öte yandan Bitcoin’in böyle bir seçeneği yok. Ancak, tam Turing bir koda sahip olmanın tartışılmaz avantajları olsa da, beraberinde bazı güvenlik problemlerini de getiriyor; ünlü DAO saldırısı ve takip eden ayrım bunun bir örneği.