Bitcoin'in yasal olduğu ülkeler
Bitcoin'in yasal olduğu ülkeler
Avustralya
Başlangıçta, Avustralyalılar bir kripto para birimi satın aldıklarında veya harcadıklarında potansiyel olarak mal ve hizmet vergisine tabi tutuluyorlardı. Genellikle, tüketiciler bu vergiye iki kez maruz kalırlar: bir kez kripto para birimini satın aldıklarında ve bir kez daha bu vergiye tabi mal ve hizmetler karşılığında kullandıklarında.
Kısa süre önce, ülkeye daha fazla potansiyel fintech yatırımı yapılmasının önünü açmaya yönelik bir hamleyle, Avustralya hükümeti sonunda Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin çifte vergilendirilmesine yasal olarak bir son verdi.
Bulgaristan
Bulgaristan, Bitcoin'i altın benzeri bir emtia olarak değerlendirmek yerine, bir para birimi olarak resmi olarak tanıyan ilk Avrupa Birliği üyesi oldu.
Kanada
Bitcoin şu anda bir maddi olmayan varlık olarak sınıflandırılıyor. AML ve Terörle Mücadele Finansmanı yasaları uyarınca mevzuata tabi olması bekleniyor. Bu hüküm henüz yürürlüğe girmedi, ancak girdiği zaman 'dijital para birimindeki bayiler' Para Hizmetleri İşletmeleri olarak mevzuata tabi olacak.
Çin
2013 yılında, Çin Halk Bankası (PBOC), tüm finansal kurumların Bitcoin ile ilgili işlemlerle uğraşmasını yasakladı; Bitcoin'lerin fiyatlandırılmasından, satışına ve satın alınmasına kadar. Bireyler için Bitcoin ticareti yapmak Çin'de halen yasal.
Çin hükümeti, ülkelerinde kripto para birimleri kullanımını kısıtlamaya çalışıyor ve çok sayıda borsaya, herhangi bir yasal evrak sağlamadan para çekme işlemini durdurma çağrısı yaptı. Eylül 2017’de, tüm Çin sanal para borsalarından, mevzuatlara uymak için ay sonuna kadar ticareti durdurmaları istendi.
Ek olarak, Çinli yetkililer kripto para borsaları ve ICO'ları yasakladı. Ancak, bu yasaklar şüphesiz sert ve benzeri görülmemiş olsa da, Bitcoin'i Çin'den tamamen çıkarmaya yetmedi. Bu uğurdaki en son girişimlerinde, Çinli yetkililer, sanal para birimleri ve ICO'larla ilgili hem yerel ve hem deniz aşırı platformları Büyük Güvenlik Duvarı'na eklemeye başlayacaklar.
Estonya
Estonya Maliye Bakanlığı, Bitcoin ve benzeri kripto para birimlerini ödeme yöntemi olarak kullanmanın yasal bir engelinin bulunmadığına karar verdi. Ticari bir ilişki kurarken ya da alıcı ayda 1.000 Euro'dan fazla bir para kazanırsa, tüccarların alıcıyı tanımlaması gerekiyor.
Finlandiya
Finlandiya Vergi İdaresi, Bitcoin işlemlerini vergi amaçlı farklılık sözleşmelerine eşdeğer özel sözleşmeler olarak görmeye karar verdi. Bitcoin kullanarak mal satın alıyorsanız veya BTC'yi yasal para birimine dönüştürüyorsanız, fiyattaki herhangi bir artış vergilendirilebilirken, zararlar vergiden düşülemiyor. Madencilikten elde edilen Bitcoin'ler kazanılmış gelir olarak kabul ediliyor.
Finlandiya Merkez Vergi Kurulu, geleneksel AB yaklaşımına aykırı davrandı ve Bitcoin ve benzeri dijital para birimlerinin etrafındaki tüm hizmetleri finansal hizmetler olarak sınıflandırdı ve KDV'den muaf tuttu.
Fransa
2014 yılında, Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, finansal kurumlar ve dijital para kullanıcıları için uygulanacak mevzuatları belirledi. Mevzuatlar, Bitcoin dağıtıcıların, kullanıcılarını tanımlayıp doğrulayarak anonimlik seviyesini sınırlamasını gerektiriyor. Dijital para birimlerinin muamelesinin vergi amaçlı olarak açıklığa kavuşturulması ve para birimlerinin de sermaye kazanç vergisine tabi tutulması gerekiyor. Marj vergisinde, nüfusun vergi ödemeden önce Bitcoin ile iş geliştirmesine, yatırım yapmasına ve denemesine izin vermek için 5.000 Euro'luk bir sınır önerildi.
Almanya
Almanya'da, Bitcoin özel para olarak kabul edilmekte. Bu karar, Bitcoin kullanıcılarının devletten herhangi bir müdahale olmadan kullanmaya devam etmelerini sağlıyor ve yetkililere, dijital para birimini kullanan şirketlerin kazancını vergilendirme fırsatı veriyor.
İzlanda
İzlanda Merkez Bankası'ndan yapılan 2014 tarihli açıklamaya göre, Bitcoin ve diğer dijital para birimleri ile yapılan işlemler kısıtlamalara tabi tutuluyor.
2017 yılında Merkez Bankası, daha önce getirilen kısıtlamalardan geniş ve genel muafiyetlerin sağlandığı yeni bir kurallar dizisi getirdi.
İsrail
2017 itibariyle, İsrail Vergi Kuruluşları, Bitcoin'i para birimi veya finansal güvenlik yerine vergilendirilebilir bir varlık olarak görüyor. Bu politikaya göre, her bir Bitcoin satışında, satıcı yüzde 25'lik bir sermaye kazancı vergisi ödemek zorunda. Madenciler ve tüccarlar işletmeler olarak değerlendiriliyor ve bu da onları kurum gelir vergisi ve yüzde 17'lik KDV'ye tabi tutuyor.
Kısa bir süre önce, İsrail'in Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini mülk olarak vergilendirmeye başlayacağı bildirildi. Bu, İsrail'de özel yatırımcılar için yüzde 25, işletmeler için marjinal oran yüzde 47 olan sermaye kazanç vergisi ile vergilendirileceği anlamına geliyor. Kripto para birimleri “maddi olmayan varlık” olarak kabul edildiğinden, özel yatırımcılar KDV ödemek zorunda kalmazken, işletmeler yine de KDV'ye tabi olacaklar.
Japonya
Japonya, Bitcoin'in yasal bir ödeme şekli olarak kabul gördüğü çok az ülkeden biri. 2017'de, Bitcoin alım satım vergisi kaldırıldı ve Japon mali kurumları kripto para borsa lisansı vermeye başladı.
Ürdün
Ürdün Merkez Bankası'nın mevcut politikasına göre, bankalar, borsalar, finans şirketleri ve ödeme hizmeti şirketlerinin Bitcoin ve diğer dijital para birimleri ile uğraşmaları yasak. Hem Merkez Bankası hem de Ürdün hükümeti, insanları Bitcoin kullanmaktan caydıran uyarılar yayınladı, ancak küçük işletmeler ve tüccarlar hala bunları kabul ediyor.
Meksika
Meksika parlamentosu şu anda Bitcoin ve diğer kripto para birimleri de dahil olmak üzere ülkenin hızla büyüyen finansal teknoloji sektörünü düzenlemeyi amaçlayan bir yasayı ele almış durumda. Yasa, fintech şirketleri için maliyetleri düşürmeyi ve sektördeki rekabeti artırmayı amaçlayan net kurallar sunuyor. Aynı zamanda, finansal istikrarı sağlamanın yanı sıra, kara para aklamayı ve radikallerin finansmanını önlemeyi hedefliyor.
Slovenya
Slovenya Maliye Bakanlığı'na göre, Bitcoin ne varlık ne de bir para olarak kabul edilebilir. Bitcoin işlemleri sermaye kazanç vergisine tabi değil, ancak Bitcoin madenciliği ve dijital para birimi karşılığı ürün ve hizmet satan işletmeler vergilendiriliyor.
İsveç
Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin kabulü söz konusu olduğunda, İsveç yargı sistemi dünyanın en avantajlılarından biridir. İsveç Mali Denetleme Kurumu, Bitcoin gibi dijital para birimlerini meşru birer ödeme şekli ilan etti. Ek olarak, İsveç vergi dairesi, Bitcoin madenciliğini ne kadar başarılı olduğuna bağlı olarak vergilendirmeye karar verdi.
Başta borsalar olmak üzere bazı işletmelerin lisans başvurusu yapmaları ve AML ve KYC gibi daha geleneksel finansal hizmet sağlayıcılar için geçerli tüm mevzuatlara uymaları gerekmektedir.