Bitcoin'in mevzuata tabi olmadığı ülkeler
Bitcoin'in mevzuata tabi olmadığı ülkeler
Belçika
Maliye Bakanı hükümetin Bitcoin sistemine müdahale etmesine ihtiyaç duyulmadığını belirtse de, Bitcoin ve diğer kripto paralar üzerindeki devlet kontrolünü güçlendirecek yeni bir yasadan bahsediliyor.
Brezilya
2014 yılında Brezilya Merkez Bankası, Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin mevzuata tabi tutulmayacağını belirttiği kripto paralar hakkında bir bildiri yayınladı. Birkaç yıl sonra Merkez Bankası Başkanı, Bitcoin'i bir saadet zinciri olarak tanımladı.
Çin: Hong Kong
Hong Kong Para Kurumu (HKMA) İcra Başkanı, HKMA'nın Bitcoin'i mevzuata tabi tutmayacağını belirterek kripto parayı sanal bir emtia olarak kabul etti.
Mali Hizmetler ve Hong Kong Hazine Bakanı, mevcut yasaların Bitcoin ve diğer dijital para birimlerini doğrudan ilgilendirmediğini, ancak bu para birimleriyle ilgili dolandırıcılık ve kara para aklama gibi yasadışı eylemler için yaptırımlar sağladığını söyledi.
Kolombiya
2014 yılında, Superintendencia Financiera de Colombia, Bitcoin kullanımının mevzuata tabi olmadığını belirtti. Kısa süre önce aynı yönetim kurulu, Kolombiya hükümetinin hala Bitcoin'i finansal işlemler için yetkilendirmediğini veya yasallaştırmadığını söyleyen başka bir açıklama yayınladı. Bununla birlikte, şimdilik ülkenin Bitcoin'i yasaklamak gibi bir planı yok.
Kıbrıs
Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımı Kıbrıs'ta mevzuata tabi değildir.
Danimarka
Danimarka Mali Denetleme Kurumu (FSA), Bitcoin'in bir para birimi olmadığını beyan etti ve mevzuat alanına girmediğini belirtti.
Yunanistan
Yunanistan'da Bitcoin ve diğer dijital para birimleri ile ilgili özel bir mevzuat bulunmamakta.
Hindistan
Hindistan Merkez Bankası (IRB) Başkan Yardımcısı tarafından yapılan açıklamaya göre, IRB Bitcoin’i ne denetliyor, ne de destekliyor. Bitcoin Hindistan'da yasaklanmış olmasa da, kripto para birimlerine ilişkin tüm faaliyetleri izlemek için uygun bir organizasyon olmadan tamamen yasal hale gelmeyeceği tahmin ediliyor.
2017 yılının sonunda Hindistan Maliye Bakanlığı, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile saadet zincirlerini karşılaştırdı ve yatırımcıları potansiyel tehlikelere karşı uyardı.
Endonezya
Endonezya yetkilileri henüz Bitcoin kullanımını denetlemek veya yasaklamakla ilgili detaylı bir yol çizmiş değiller.
Ancak, Endonezya Merkez Bankası kısa bir süre önce potansiyel yatırımcıları kripto para birimi alım satım işlemlerine karşı uyaran bir bildiri yayınladı. Açıklamada, herhangi bir sanal para biriminin ülke içinde yasal olmadığı belirtildi.
Lübnan
Lübnan Bankası 2013 yılında bölgede Bitcoin hakkında bir uyarı veren ilk kuruluş oldu. O zamandan beri, ülke yetkililerinin dijital para birimleri konusunda neredeyse hiçbir eylemi olmadı. Göze çarpan tek istisna, Lübnan Merkez Bankası müdürünün Bitcoin ve diğer dijital para birimlerini eleştirmesi. Dijital paraları 'denetimsiz emtialar' olarak tanımlarken, yasaklanmaları gerektiğini söyledi.
Litvanya
Litvanya Merkez Bankası, dijital para birimleriyle ilgili işlemlerdeki olası risklere dair halkı uyaran bir bildiri yayınladı. Temel fikir, Bitcoin'in Litvanyalı veya Avrupalı otoriteler tarafından denetimli olmayışıydı.. Açıklamada ayrıca mevzuat olasılığından da bahsedilse de, muhtemelen bir işlem yapılmayacak.
Malezya
2014 yılında, Malezya Merkez Bankası, Bitcoin’i yasal görmediğini ve mevzuat oluşturmaya niyetli olmadığını açıkladı.
Ancak, Bank Negara şu anda kripto para birimleri konusunda kendi duruşunu hazırlıyor. Bitcoin'e karşı genel olarak olumlu bir tutum sergilense de, Malezya hükümetinin kripto para birimini yine de yasaklayabileceğine dair söylentiler var. Karar 2017 yılı sonunda verilecek.
Yeni Zelanda
Yeni Zelanda Merkez Bankasına göre, bankalar hariç fiziksel para ihracı içermediği sürece Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin depolanması ve aktarılmasını içeren işlemler için onaya gerek yok.
Rusya
2016 yılında, Bitcoin Rusya Federal Vergi Servisi tarafından 'yasadışı değil' kabul edildi.
Ancak, o zamandan beri Rusya Merkez Bankası, dijital para birimlerinin gerçek para olarak, mal ve hizmetlerin ödenmesi için bir araç olarak ve bunların dövizle eşleştirilmesine 'kategorik olarak' karşı olduğunu belirtti.
Daha sonra Başkan Putin, Bitcoin'i eleştirdi ve tüm dijital paraların yasaklanmasını istedi ve Maliye Bakan Yardımcısı, gazetecilere kripto paraların muhtemelen yasa dışı ilan edileceğini söyledi. Ancak Rus yetkililer daha sonra tamamen fikirlerini değiştirdi; söylentiler Bitcoin'in yasallaşacağı, madenciliğin ise denetim altında olacağı yönünde. Rusya Maliye Bakanlığı daha sonra “resmi” borsalarda kripto para birimi ticaretinin yasallaştırılacağını belirtti.
Singapur
Singapur'un Para Otoritesi (MAS) daha önce Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin potansiyel kullanıcılarına uyarıda bulundu ve kripto paralara karışmayacağını belirtti. Yakın tarihli bir röportajda bir MAS yetkilisi, Merkez Bankası'nın hala kripto para birimlerini denetleme planları olmadığını, ancak açık fikirli bakacaklarını belirtti. Ayrıca yakın gelecekte Kara Para Aklamayı Önlemek (AML) için de gerekli kontrollerin oluşturulması gerektiğini de belirtti.
Singapur İç Gelir İdaresi Bitcoin kullanımı ile ilgili, BTC işlemlerinin bir takas borsası olarak değerlendirilebileceği ve buna göre vergilendirilebileceğini belirten bir takım vergi kılavuzu yayınladı. Bitcoin borsaları ile çalışan işletmeler BTC satışlarına göre vergilendirilecekler.
Tayland
Başlangıçta, Tayland Merkez Bankası, potansiyel yatırımcıları ilgili riskler hakkında uyararak, halkı Bitcoin kullanmaktan caydırmıştı. Fakat kripto para birimini incelemeye başlayarak, tutumunu yumuşattı.
Bakanlığa ait bir mevzuata göre, Tayland Bitcoin borsalarının bir Tayland İş Geliştirme Departmanı e-ticaret lisansına sahip olmaları ve yalnızca Tayland Bahtı için dijital para değişimi sağlamaları gerekiyor. Ayrıca, KYC ve Müşteri Kabul politikaları da mevcut.
Hollanda
Bitcoin gibi dijital para birimleri şu anda Hollanda Mali Denetim Yasası kapsamına girmemekte.
Ukrayna
Ukrayna Ulusal Bankası kısa bir süre önce Ukrayna Grivnası'nın ülkede yasal olarak kullanılabilecek tek para olduğunu açıklayan bir bildiri yayınladı. Banka ayrıca, Bitcoin’in Ukrayna’daki durumunun, para biriminin dünya çapında ortak bir sınıflandırılması olmayışı sebebiyle daha da karmaşık olduğunu ve diğer yargı bölgelerinde yapılan tanımların hiçbirini açıkça desteklemediğini belirtti.
Birleşik Krallık
İngiltere hükümeti, Bitcoin’in şu anda denetlenmediğini ve KDV dahil çoğu amaç için “özel para” olarak işlem gördüğünü belirtti. Bu Bitcoin, sterlin ve diğer para birimleri ile değiştirildiğinde KDV uygulanmadığı anlamına geliyor. Ancak, Bitcoin ve diğer dijital para birimleri için satılan ürün ve hizmetlerin tedarikçilerinin KDV ödemesi gerekiyor. Dijital para birimlerindeki kar ve zararlar, sermaye kazancı vergisine tabi tutuluyor.