BiTCOiN
BTC

8. ICO’nuzu başlatın

8. ICO’nuzu başlatın

Bu noktaya kadar geldiyseniz, artık bir tebriği hak ettiniz. İlk token arzınız artık yayında… Ama bu süreç ne kadar devam etmeli? Gelin, geçmişte başarılı olmuş birkaç ICO'a göz atalım:

  • Mastercoin (şimdiki ismi Omni Coin) – ICO yaklaşık bir ay sürdü ve 750.000 dolar değerinde Bitcoin topladı
  • Stratis – ICO 36 gün sürdü ve neredeyse 600.000 dolar topladı
  • Ethereum – Token satışı 42 gün sürdü ve 18 milyon dolar topladı
  • NXT – ICO toplam 51 günde gerçekleşti ve 14.000 dolar topladı
  • Waves – Token satışı 49 gün sürdü ve toplanan meblağ 16 milyon doları aştı

Yukarıda belirtilen istatistikleri göz önünde bulundurarak yapılacak basit matematik hesabı bizi, aşağı yukarı 41 günde ICO’ların başarılı olduğu sonucuna götürecektir. Tabii ki bu, sadece beş kampanyaya dayanan ortalama bir sayı. Her ICO aynı şekilde başarılı olacak diye bir kaide yok.

Yine de mevcut piyasa durumunu yansıttığı söylenebilir. Oluşturulan zaman aralığı, proje için daha fazla insana ulaşmak adına FOMO ve “hype” oluşturmak için yeterince uzun. Öte yandan yatırımcıların net sonuçlar elde etmeleri ve projenin ilerleyişini görmeleri için de fazla uzun değil.


İletişim, kripto para birimi ile ilgili herhangi bir projenin başarılı olmasında en önemli araçtır. Özellikle gerçek ICO süreci başladığında bu durum daha da geçerlidir. İdeal olarak, projenizin her alanında 24 saat görev yapan uzmanlara sahip olmanız gerekir. Unutmayın ki bu süreç, projenizin tarihinde belirleyici bir dönemdir. Katkıda bulunmadan önce sorularına acil cevap arayan veya sadece nasıl yapılacağına dair rehberlik isteyen pek çok yatırımcı olacaktır.

En önemlisi, her daim güvenlik uzmanlarının aktif olması gerekir. 17 Temmuz 2017'de Coindash'ın ICO'sunda olduğu gibi, herhangi bir anda web siteniz saldırıya maruz kalabilir. Bahsi geçen olayda, ICO kampanyalarının ilk gününde site saldırıya uğradı ve 7 milyon dolar kayıp yaşandı.

ICO’nun ardından ne yaşanır?

ICO'nuz başarılı olduysa topluluğa kendinizi iyi ifade etmişsiniz demektir. Kampanya sona erdikten sonra projenizin artık yayımlanma sırası gelmiştir. Şimdi token’ları dağıtmaya başlayın ve yol haritanızı takip etmeye devam edin. Müşteriler ve token sahipleri için mümkün olduğunca çok değer sunmaya çalışın.

Aslında bu aşama bile bir başlangıç. ICO'nuz yalnızca kolay kısmını atlattınız diyebiliriz. Artık projeniz gereken fonu elde ettiğine göre, nihai ürünün geliştirilmesine başlanmalı veya daha büyük bir ölçekte proje devam etmelidir. Bu noktada projeniz, sadece yapmayı planladığı işi yapmakla kalmaz, aynı zamanda yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmamak için de maddi manevi bir yükümlülüğün altına girer.

Token’larınızı borsalarda listeleyin

Tabii ki, ürününüzde ince ayarlar yapmak, başarılı bir girişimci olma hayalinizi gerçeğe dönüştürmek ve projenizi geliştirip çeşitli platformlara entegre ederek kripto para topluluğunu daha iyi bir yer haline getirmek harika şeyler. Ancak bu noktada hem ekibiniz hem de yatırımcılarınız projenin başka bir şey yapmasını bekleyecek: onları zengin etmenizi!
 

Bunu yapabilmek için, token’larınızın talebini artırmalısınız. Token’ların değer kazanması için en azından bir kripto para borsasında listelenmesi gerekiyor. Farklı borsaların token’larınızı listelenmesi adına farklı gereksinimleri olacaktır, ancak projeniz kripto para birimi topluluğu için benzersiz ve gerçekten değerli bir şey sunuyorsa, borsaya dahil olmakta herhangi bir sorun yaşamamalısınız.

En büyük ve en köklü borsalardan biri olan Poloniex’in web sitesinde şöyle bir açıklama yer alıyor: “Her proje benzersiz olduğu için kesin bir kriter setimiz yok. Topluluğu dinler; benzersiz, yenilikçi ve kullanıcılarımızın alım satım yapmakla ilgileneceklerine inandığımız projeleri seçeriz. Her zaman organik piyasa talebi olan ürünler arıyoruz.”

Bir başka büyük kripto para borsası olan Binance, listelenmeyi bekleyen yeni token’ların başvurularını gözden geçirmek için görevlendirilmiş uzman bir ekibe sahip. Diğer birçok borsa da token’larınızın değerini benzer şekilde incelemeye alacaktır.

Herhangi bir token’ın kripto para borsasında listelenmesi için sahip olması gereken temel özellikler şu şekilde:

  • Coin adı: Kendi kendini açıklıyor zaten. Ya projenizle aynı ada sahiptir ya da çok benzer bir ifadedir.
  • Coin sembolü: Token’ınızı sonsuza kadar temsil edecek, genellikle üç harfli bir sembol… Harf miktarı bazen beşe kadar çıkabilir, ancak sayılara izin verilmez.
  • Projenizin ve token’ın açıklaması: Token’ınızı listelemeye çalıştığınız her borsaya, coin’inizi orada bulundurma isteğinizi ve hedefinizi belirten bir açıklama sunmanız gerekir. Neden listelemek istesinler? Token’ınızı yüzlerce diğer coin’den farklı kılan nedir?
  • Coin logosu: Token’ınız için kaliteli ve akılda kalıcı bir logo tasarlamanız gerekir. Bitcoin'in anında tanınan turuncu logosundan feyz alın. Çoğu borsa, şeffaf bir arka plana sahip PNG uzantılı logoları kabul eder.
  • Başlangıç tarihi: Bu tarih, ICO kampanyanızın başladığı ilk gün olmalıdır.
  • GitHub bağlantısı: Çoğu borsa, coin listelemeyi düşünmeden önce kaynak kodunu görmek ister.
  • Güvenilen üçüncü parti tarafça gözden geçirilen kaynak kodu: Bu madde de kendini yeterince açıklıyor.
  • Uygunluk komisyonu (bazı durumlarda): Bazı borsalar, düzenleme gereksinimleri nedeniyle, token’ınızı borsa üzerinde listelenebilmesi için uygunluk komisyonu ödemenizi talep edebilir. Örneğin Bittrex, kullanıcılarından 5.000 dolar ücret tahsil edilebileceği konusunda uyarıda bulunuyordu, ancak bu kural artık uygulanmıyor.


Hangi borsaya başvuracağınızdan emin değilseniz, işlem hacmi açısından en büyük kripto para borsalarından bazılarını sizler için listeledik:


xrp alma zamanı, ripple alınır mı, dilan polat kripto