BiTCOiN
BTC

6. Bir web sitesi kurun

6. Bir web sitesi kurun

a) İçerik: ICO web sitesine giren kişiler sadece üç şeyle gerçekten ilgilenirler: ekip, projenin amaçları ve yatırımcıların çıkarlarının korunmasını sağlayacak önlemler.


Nuvus'un web sitesinde göreceğiniz üzere, token satış yapısının ayrıntılı dökümü hazırlanmış. Bu bilgi bloğu sadece projeye ait detayların net bir şekilde sunulmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda FOMO diye tabir edilen, tüketicide fırsat kaçırma korkusu oluşturmaya da yarar.

Web sitesinin “ekip” bölümü en çok önem verilmesi gereken konulardan. Yüksek kaliteli fotoğraflar, ekip üyelerinin projeyle ilgili becerilerine odaklanan kısa biyografiler ve sosyal ağ bağlantıları bulunmalıdır.


Shpring bu işi daha iyi kotarmış.


ClearCoin projesinde detaylı biyografiler yer alıyor. Oldukça faydalı, ancak daha kısa olabilirlerdi.

Web sitenizin bir diğer önemli bölümü de yol haritasıdır. Belirlenmiş zaman dilimleri içinde açıkça belirtilmiş, gerçekçi biçimde ulaşılabilir hedefler burada yer almalıdır. Birkaç aşaması tamamlanmış, kilometre taşları geçilmiş yol haritası, şüphesiz ki yatırımcıların projenize daha fazla güven duymasını sağlayacaktır.

Zaman çizelgeniz içinde projenin alfa sürümü, beta sürümü ve herkese açık sürümü gibi aşamaları belirtmeniz gereklidir. Tarihler belirsiz olmamalı, mümkün mertebe spesifik biçimde ifade edilmelidir. Yol haritasında belirtilen her görevle ilişkili maliyet dökümü sunmak da oldukça iyi bir fikirdir.




Yol haritaları çeşitli şekillerde sunulabilir. Yukarıda; NuvusSapien ve PikcioChain'den örnekler görüyorsunuz. İçerlerinde tarih hem de gelecek planları bulunuyor. Oldukça bilgilendirici veriler ve dönemler arası somut tarihler yer alıyor.

Son olarak, token dağıtımı ile ilgili tüm bilgilerin, gelecekteki yatırımcılarınız tarafından da kolayca erişilebilir olduğundan emin olmalısınız. Projenizin para biriminin ne kadarlık bölümünün geliştirme ekibi arasında dağıtılacağı ve ne kadarının gerçekten satın alınabileceğini belirlemelisiniz.

Web sitesinin alt kısmında projenin sosyal ağlarına bağlantılar da yer almalıdır. Aşağıdaki örnekte Shping'in uygulamasını görebilirsiniz:


Elbette bu bölüm, ClearCoin’in web sitesindeki örnekte görüldüğü gibi sitenin üstüne akıllıca yerleştirilerek de sunulabilir:


b) Yerleşim: Tüm içerik yayımlanmaya hazır hale geldikten sonra, web sitesinin düzeni ve yerleşimini düşünmek için kendinize biraz zaman ayırın. Bugünlerde projelerin mutlak çoğunluğu tek sayfalık yapıyı tercih ediyor. Kuşkusuz bu yöntem, gerekli tüm bilgileri olması gerektiği sırayla sunmanın çok kolay ve erişilebilir bir yolu olarak karşımıza çıkıyor. Yine de sadece siz en uygun web sitesi modelini bileceksiniz.

c) Güvenlik: Bir web sitesinde en istenmeyecek şey, herhangi bir sebepten ötürü sitenin kapanmasıdır. ICO'nuz hayata geçtikten ve topluluktan yeterli kadar ilgi gördükten sonra  binlerce kişi aynı anda web sitenize akın edecektir. Bu durumda isteyeceğiniz son şey, web sitenizin çökmesidir. Haliyle iyi ve güvenilir bir barındırma hizmetine yatırım yaptığınızdan emin olun.


Bilgisayar korsanlığı ve DDoS saldırıları, ICO projelerinde en sık karşılaşılan tehditlerdir. Resmi web sitelerinin saldırıya uğradığı ve cüzdan adreslerinin değiştirildiği birçok örnek vaka yaşandı. Yatırımcıların, farkında olmadan paralarını dolandırıcılara gönderdikleri durumlar da meydana geldi. 

Ayrıca, büyük bir PR kampanyası yürütüyorsanız, projenizi kimlik avı saldırılarına karşı korumak için gerekli tüm önlemleri aldığınızdan emin olun. Dolandırıcıların, sunucuya DDoS saldırısı düzenleyip ardından da sosyal kanallar üzerinden spam mesaj göndererek, “web sitemiz geçici olarak kapalı, onun yerine bu bağlantıyı kullanın” gibi talepte bulunmaları oldukça yaygındır.

d) Tasarım: Web sitesinin tasarımı, projenizin doğasını tamamen yansıtmalıdır. Güvenilir, kolay kullanılabilir ve profesyonel görünmelidir. Metin biçimlendirmedeki ufak tefek hatalar bile birçok yatırımcının uzaklaşmasına neden olabilir. Projenizin web sitesini oluşturmak ve tasarlamak için profesyonel yardım almayı mutlaka düşünün.

ICO web sitesinin aşağıdaki özellikleri mutlaka içermesi gerekir:

  • Abonelik formu
  • Tanıtım videosu
  • Yol haritası: Neyi, ne zaman ve nasıl yapacaksınız?
  • ICO'nuzun açıklaması
  • Ekip: Yüksek kaliteli fotoğraflar, kısa biyografi, sosyal ağ bağlantıları
  • Basında biz: Vitalik Buterin ve benzeri kripto para topluluğunun önde gelenleriyle fotoğraflar, makaleler, haber sitelerine bağlantılar, sunum ve konuşma videoları
  • Ürününüzün açıklaması
  • Gerçek hayat senaryoları
  • Dokümanlar: Şartlar ve koşullar, yasal, teknik doküman vb.
  • Ortaklar, danışmanlar, erken dönem yatırımcılar
  • İletişim bilgileri ve projenin sosyal medya hesap linkleri

e) Dil desteği: Küresel bir proje geliştiriyorsanız, hedef kitlenizin ana dillerinde destek veren site oluşturmanız akıllıca olacaktır. ICO'lar söz konusu olduğunda İngilizce dışında; Çince, Japonca, Korece, Rusça, Almanca, Fransızca ve İspanyolca dil desteği sunmak yararlı olabilir.

Sıfırdan başarılı bir ICO oluşturmanın yaklaşık 60.000 dolara mal olduğu göz önüne alındığında, çeviri işi için nispeten az miktarda para ayırmanız gerektiğini unutmayın. Dil çiftine bağlı olarak değişmekle birlikte, profesyonel biri veya ajans tarafından yapılan 25 sayfalık white paper çevirisi 150 ila 300 dolar civarında tutar.

Birden fazla dil desteği sunan web sitesi oluşturmaya karar verirseniz, işlerinde kesinlikle iyi olan profesyonel çevirmenleri işe aldığınızdan emin olun. En küçük hata bile projenizin amatör görünmesine ve potansiyel yatırımcıların gitmesine yol açabilir.
 

xrp alma zamanı, ripple alınır mı, dilan polat kripto