3. Yasal süreci araştırın ve ICO'ların ülkenizde gerçekten yasal olup olmadığını öğrenin
3. Yasal süreci araştırın ve ICO'ların ülkenizde gerçekten yasal olup olmadığını öğrenin
ICO, kripto para birimleri arasında düzenlemelerden en fazla etkilenen isim olarak karşımıza çıkıyor. Bunun başlıca nedeni de, topladığı fonlarla kaçan, baştan aşağı dolandırıcılık amacıyla oluşturulan ICO projelerinin ortaya çıkmasıydı.
Yine de çoğu ülkede İlk Token Arzı (Initial Coin Offering – ICO) yasaldır, kanunlarla düzenlenir veya gelecekte yürürlüğe girecek düzenlemelere tabidir. Şimdiye kadar yalnızca Çin ve Güney Kore, ICO'ları kendi yetki alanlarında resmen yasaklamıştır.
Diğer taraftan, ABD vatandaşlarının, yurt dışında elde ettikleri gelirleri ve sahip oldukları varlıkları Gelir İdaresine (IRS) belirtmeleri gerekiyor. Ayrıca, ABD Güvenlik ve Borsa Komisyonu (SEC), sıkı sıkıya uyguladığı Müşterini Tanı (Know Your Customer – KYC) politikalarıyla uyumlu olmayan ICO’lara onay vermiyor. Bu nedenle Goldmint, Datum, Monaco Visa ve benzeri projeler, ABD vatandaşlarının token satın almalarına olanak sunmuyor.
Sonuç olarak, şu anda yürürlükte olan kripto para düzenlemelerini ve gelecekte bu düzenlemelerde ne gibi değişikliklere gidileceğini yakından takip etmeniz gerekiyor. Muhtemelen hatırlatmamıza gerek yok ama yine de yasaları çiğnememeye çalışın. Aksi halde kripto para ve ICO konusunda tecrübeli bir avukat bile tutsanız işe yaramaz.
Yasaları çiğnemeseniz bile, projenizin saygınlığına gölge düşürecek bir iddianın ortaya atılması, kripto para topluluğu tarafından fişlenmenize, hatta dolandırıcılık oluşumu şeklinde karalanmanıza neden olabilir. Böyle bir durumun yaşanırsa, ICO projeniz başarısızlığa mahkumdur.
Hal böyle olunca, sadece ilgili yasa ve düzenlemelere uygun hareket etmeniz değil, aynı zamanda insanların parasını nasıl kullanacağınız konusunda tamamen şeffaf olmanız da gerekir. Harcamalar, vergiler, nakit para çekme işlemleri ve projenin diğer tüm mali yönleri en son ayrıntısına kadar önceden düşünülmelidir.